Online kitöltő publikus üzemmódjának felhasználói leírása

1.     Bevezető

 

A NAV személyi jövedelemadó rendszerének átalakulása, az adóbevallási lehetőségek megváltozása miatt szükségessé vált egy olyan WEB alapú alkalmazás kialakítása, mely lehetővé teszi az adózók számára személyijövedelemadó-bevallásuk online módon történő elkészítését.
Az online kitöltő publikus üzemmódja olyan felhasználóknak lett tervezve, akik nem rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval vagy nem szeretnék elektronikusan beadni a bevallásukat, viszont egy webes alkalmazás segítő funkcióinak használatával kívánják kitölteni a bevallásukat. Ebben az esetben a kitöltött bevallást postai úton  tudja eljuttatni a NAV számára.

Az alkalmazás a legtöbb korszerű, automatikusan frissülő böngészőn fut (pl. Firefox, Chrome). Internet Explorer esetén a szükséges minimális verziószám 11.

 

2.     A WEBNYK Publikus Üzemmódjának használatáról

 

A felhasználó a web alkalmazás indítása után a nyomtatvány választó felületen betölti a kitölteni kívánt nyomtatványt. A megjelenő felületet tekinthetjük egy üres adóbevallási űrlapnak, amin csak a nyomtatvány sablonban megtervezett alapértelmezett mezőcsoport Azonosítás szerepel. A menüpanelen található Összes mezők, Gyakori mezők vagy a Kereső segítségével lehetséges a nyomtatvány mezőcsoportjait hozzáadni a bevallási űrlaphoz. Hozzáadás után a bevallási űrlapon az alapértelmezett mezőcsoportok alatt/felett megjelennek az újonnan hozzáadott elemek is. A kitöltendő mezőket összefogó mezőcsoportok a jobb áttekintés érdekében kinyithatóak, összezárhatóak.

Az adóbevalláshoz hozzáadott mezők kitölthetőek, megjeleníthető a mezőhöz tartozó súgó, és a kitöltött bevallásra lehet ellenőrzést futtatni.

Kitöltés után az elkészült bevallás kinyomtatható, ami postai úton beküldhető vagy beadható személyesen a NAV Ügyfélszolgálatán. Továbbá lehetőség van kiexportálni a kitöltött bevallást az ÁNYK program számára is olvasható XML formátumban, illetve lehetőség van importálni kitöltött bevallásokat ugyan ezen XML formátumból.

3.     Online kitöltő elérése

 

A regisztráció nélküli online felület indításához a böngésző URL-jébe kell a következőt begépelni: https://webnyk.nav.gov.hu

Indítás után a következő profil oldal jelenik meg:

profil oldal

Profil oldal – bevallás és nyilatkozat

A profil oldal felépítése:

·         bal oldali menüsáv – Segítő információk

·         csempék – Bevallás és nyilatkozat kitöltése

·         lábléc

 

3.1.   Bal oldali menüsáv

 

Akadálymentes használatról

A profil oldal bal felső sarkában az  ábrára megjelenő AKADÁLYMENTES HASZNÁLATRÓL gombra kattintva egy tájékoztató felület jelenik meg.


Bal oldali menüsáv - Akadálymentes használat tájékoztató és funkció képernyője

 

Segítő információk

A profil oldal bal felső sarkában a  ábrára megjelenő SEGÍTŐ INFORMÁCIÓK gombra kattintva egy olyan oldalra navigál, melyen a következő választási lehetőségek találhatóak:

Bal oldali menüsáv – Segítő információk

 

Az Ügyfélszolgálatok alatt található Megtekintés gombra való kattintásra a NAV ügyfélszolgálati keresőjére - http://nav.gov.hu/nav/ugyfelszolg - navigál.
A Kézikönyv gombra kattintva jelen dokumentáció jelenik meg.

Adóév választás

A profil oldal bal felső sarkában a  ábrára megjelenő ADÓÉV VÁLASZTÁS gombra kattintva egy olyan képernyő jelenik meg, ahol adóév választható. Adóév kiválasztása, és a megerősítő képernyő ADÓÉV MÓDOSÍTÁS gomb megnyomása után a kiválasztott évi bevallással lehet tovább dolgozni.

Bal oldali menüsáv – Adóév választás

Jelmagyarázat

A profil oldal bal felső sarkában  ábrára megjelenő JELMAGYARÁZAT gombra kattintva egy tájékoztató oldal jelenik meg hasznos információkkal.

Bal oldali menüsáv – Adóév választás

 

3.2.   Csempék – bevallás és nyilatkozat kitöltése

 

A BEVALLÁS KITÖLTÉSE gomb megnyomására egy SZJA tervezet töltődik be a tervezeti nézetbe, ahol az adatok leellenőrzése után az adózó elfogadhatja és beküldheti a kiközölt tervezeti adatokat, amiből egy bevallás készül el, vagy a SZERKESZTÉS gomb megnyomásával az adatok betöltődnek a kitöltőbe és elkezdődhet az adatok rögzítése.

A NYILATKOZAT KITÖLTÉSE gomb megnyomására egy üres 1+1%-os nyilatkozat töltődik be a kitöltőbe és kezdődhet az adatok rögzítése.

 

3.3.   Menüsáv a lap alján

 

A Kapcsolatfelvétel a http://nav.gov.hu/nav/kapcsolat oldalra, az Adatvédelmi tájékoztató a http://nav.gov.hu/nav/adatvedelem/adatvedelem.html oldalra, az Impresszum pedig a http://nav.gov.hu/nav/impresszum/impresszum.html oldalra navigál.

 

4.     Online kitöltő működése

 

Az online kitöltő felületén megjelenő mezők a számított mezők kivételével szerkeszthető tulajdonságúak.

Online kitöltő – Betöltött bevallás

Online kitöltő – Betöltött nyilatkozat

Ezen az oldalon a következő elemek jelenhetnek meg az adóbevallás vagy nyilatkozat tartalmától függően:

· Kilépés

· Középső menüsáv (Összes mező, Gyakori mezők, Keresés, Egyenleg)

· Kiválasztott mezőcsoportok

· Kiegészítő funkciók (Keresés az adóbevallásomban, Előző mező, Dokumentum kezelő, Kitöltési segédlet)

· Funkciógombok

4.1.   Mezők hozzáadása

 

Mezők hozzáadása a középső menüsáv elemeinek segítségével történhet:

· Összes mező menü segítségével

· Gyakori mezők asszisztens segítségével

· Kereséssel

Középső menüsáv - bevallás esetén

Középső menüsáv - nyilatkozat esetén

Összes mező menü

A menü struktúrát az ÖSSZES MEZŐ gomb megnyomása után lehet elérni.

A gomb alatt megnyíló panelen a nyomtatvány sablonba tervezett összes menüpont elérhető a nyomtatványban megtervezett hierarchikus felépítésnek megfelelően.

Mezők hozzáadása bevallás esetén – Összes mező

A menüelemekre kattintva lehet egy szinttel beljebb lépni a menüben. A főmenüben a mezőcsoport címére (pl. Személyi jövedelemadó (szja)) kattintva megjelennek az alcsoportok (pl. Jövedelmek, Családi kedvezmény …), ezek közül valamelyiket kiválasztva megjelennek további alcsoportok vagy a hierarchia utolsó szintje, a mezőcsoport címek (pl. Munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelmek, Más nem önálló tevékenységből jövedelmek …).

 

Az első szint kivételével megjelenik két gomb , melyek segítségével az első, illetve az előző szintre lehet visszalépni.

A mezőcsoportok státusza

Az utolsó szinten megjelenő mezőcsoportok azok az elemek, melyek a kitöltendő mezőket foglalják magukba, ezek hozzáadhatóak, illetve szerkeszthetőek a bevallási űrlapon. A mezőcsoport hozzáadása a menüpontokra vagy a  funkcióra kattintva történik. A mezőcsoport státuszáról a menüpont végén látható ikonok adnak információt:

·   - a mezőcsoport még nem lett hozzáadva a bevallási űrlaphoz

·   - a mezőcsoport már hozzá lett adva a bevallási űrlaphoz, kattintás után az adott mezőcsoportra ugrik.

A menüt a  gomb újbóli megnyomásával vagy az  gombbal lehet bezárni.

 

Gyakori mezők asszisztens

A középső menüsávban található  gomb segítségével lehet megjeleníteni a nyomtatványba tervezett asszisztenst. Itt olyan mezőcsoportok találhatók, amelyek bizonyos tevékenységekre, embercsoportokra, élethelyzetekre jellemzőek, de a nyomtatvánnyal ellentétben egy helyre vannak csoportosítva a könnyebb kitölthetőséget biztosítva. Csak bevallás esetén lehet ezt a funkciót elérni.

Asszisztens panel – életesemények megjelenítése nagy ikonokon

A mozaikokra kattintva több életesemény is kiválasztható, majd a gombra kattintva, füles vásznon jelennek a kiválasztott témák, és alattuk a hozzájuk tartozó mezőcsoportok. A menühöz hasonlóan a mezőcsoportok innen hozzáadhatóak a bevallási űrlaphoz. A mezőcsoport státuszáról a menüpont végén látható ikonok adnak információt:

·   - a mezőcsoport még nem lett hozzáadva a bevallási űrlaphoz

·   - a mezőcsoport már hozzá lett adva a bevallási űrlaphoz, kattintás után az adott mezőcsoportra ugrik

 

Asszisztens panel - mezőcsoportok megjelenítése életesemények szerint a füles vásznon

 

A mezőcsoportok alatt megjelenő  gomb segítségével a témaválasztóhoz lehet visszatérni, a  gomb újbóli megnyomásával vagy az  gombbal bezárható az asszisztens panel.

 

Mezőcsoportok hozzáadása kereséssel

 

A felhasználónak lehetősége van keresni sorszám vagy kifejezés alapján a hozzáadható mezőcsoportokban, és a találatok alapján hozzáadhat további mezőcsoportokat az űrlaphoz. A kereső panel a középső menüsávban található a Gyakori mező asszisztens és az Egyenleg között.

Keresés a sorszám alapján

Keresés a kifejezés alapján

A keresett sorszám vagy kifejezés beírása után az Enter billentyűt vagy a keresősáv jobb oldalán található  gombot megnyomva megjelennek a találatok mezőcsoportonként rendezve. A mezőcsoportok hozzáadhatóak a  gomb segítségével, ha még nem szerepelnek az űrlapon. Ha már az adott mezőcsoport, amiben a találatok vannak előzőleg hozzá lettek adva, akkor ezt a    ikon jelzi, melyre rákattintva az adott mezőcsoporthoz navigál. Sok találat esetén csak az első öt előfordulás jelenik meg, de a keresőpanel alján lévő további 5 mutatása megjeleníti a következő öt találatot.

A keresés találatai

4.2.   A bevallás kitöltése

 

A bevalláshoz hozzáadott mezőcsoportok megjelennek a kitöltő űrlapon. A hozzáadott mezőcsoport nevére kattintva a vezérlés a munkafelületen a kinyitott állapotú mezőcsoportra kerül, ahol láthatóak a kitöltendő mezők. A mezőcsoportok sávjaira kattintva össze lehet zárni őket majd újra kinyitni, könnyítve ezzel a bevallási nyomtatvány átláthatóságát.

Ha a felhasználó az egeret egy nyitott mezőcsoport címsorának a végén található  gombra viszi, akkor a gomb előtt megjelenik az  gomb. Ha a  gomb kerül megnyomásra, akkor az adott mezőcsoport, ha az  gomb, akkor minden mezőcsoport kerül bezárásra.

Ha a felhasználó az egeret egy nyitott mezőcsoport címsorának a végén található  gombra viszi, akkor a gomb előtt megjelenik az  gomb. Ha a  gomb kerül megnyomásra, akkor az adott mezőcsoport, ha az , akkor minden mezőcsoport kinyitásra kerül.

Az egérrel vagy a TAB gomb segítségével a mezőkbe lehet navigálni és kitölteni azokat. A kitölthető mezők háttere fehér, a számított mezők háttere sötétebb és nem szerkeszthetőek.

A mezőcsoport törölhető a mezőcsoporthoz láblécén megjelenő  gomb segítségével. Ez a gomb csak akkor jelenik meg, és a mezőcsoport akkor törölhető, ha az nem egy alapértelmezett mezőcsoport. Alapértelmezett mezőcsoportok a nyomtatványtervezés során kerültek megadásra (pl. Adózó azonosító adatai). A gombra kattintva egy megerősítő ablakot kapunk, ha az adott mezőcsoport már tartalmaz a felhasználó által beírt adatokat, üres mezőcsoport megerősítés nélkül törölhető.

Mezőcsoport törlésének megerősítése

A mezőcsoport láblécén található  gomb megnyomására a fókusz a középső menüsorra ugrik, megkönnyítve ezzel mezők újbóli hozzáadását.

A bevallási képernyő használata

 

4.3.   Mezőellenőrzések, számítások kezelése

 

Mezőelhagyáskor, ha nem változott a mező értéke, akkor nem fut le sem a mezőellenőrzés, sem a függő mezők számítása. Ha változott a mező értéke, akkor lefut az ellenőrzés és az újraszámítás. Így megvalósul az az igény, hogy pl. az Egyenleg mező mindig újra fog számolódni, és minden változáskor aktualizálódik az értéke. A jobb oldali menüben az  gombra illetve minden mezőcsoport láblécén található  gombra fut le a teljes ellenőrzés.

Mezőmódosítás után, ha a felhasználó elhagyja a mezőt és hibás értéket adott meg, a hibamegjelenítés csak akkor valósul meg, ha nem aktív a teljes bevallás ellenőrzése után megjelenő hibapanel.

 

4.4.   Egyenlegek megjelenítése

 

Az Egyenleg panel a középső menüsávban található a keresés funkciótól jobbra. Az Egyenleg felirat gombként funkcionál, rákattintva megjelenik a tételes egyenleg adónemenként. Az  gomb megnyomására feljövő ablak mindaddig a képernyőn marad, amíg újra rá nem kattint a felhasználó, vagy a vezérlőpanelen egy másik modul funkcióját nem használja.

Egyenleg – Egyenleg gomb

Az egyenleg értéke minden olyan mező rögzítésekor, módosításakor újraszámolódik, ami befolyásolja az egyenleg kiszámítását, tehát nem kell külön funkciót futtatni, ahhoz hogy a panelnek az értéke aktualizálódjon.

Egyenleg panel

Kitöltés esetén, az egyenleg panelen megjelenítésre kerülnek a rendelkező nyilatkozatok összegei is (önkéntes nyugdíjpénztár, önkéntes egészségpénztár), amivel teljes körűvé válik az adózó tájékoztatása.

 

Egyenleg panel kinyitva – rendelkezés esetén részletek nélkül

 

Egyenleg panel kinyitva – rendelkezés esetén részletekkel

 

Csak bevallás esetén lehet az Egyenleg funkciót elérni.

4.5.   Ellenőrzés – hibák megjelenítése

 

A teljes bevallási űrlapra ellenőrzés futtatható minden a mezőcsoporthoz tartozó alsó menüsávon megjelenő  gomb segítségével, vagy a jobb oldali menüben található  funkció segítségével.

Az esetlegesen felmerülő hibákat a középső menüsáv alatt jeleníti meg a hibaüzenet panelen.  A hibák listázására kétféle nézetet választhat a felhasználó, az ÖSSZES HIBA MUTATÁSA nézetet, ami az alapértelmezett, és a HIBÁNKÉNTI NÉZET-et. A nézetek között a felhasználó a hibaüzenetek doboz bal felső sarkában lévő ÖSSZES HIBA MUTATÁSA / HIBÁNKÉNTI NÉZET gombbal tud váltani. Egy hiba súlyossága szerint lehet súlyos hiba, normál hiba és figyelmeztetés.

Összes hiba nézet

Ez az alapértelmezett nézet, ebben a nézetben a felhasználó lista formájában, a hiba súlyossága szerinti csoportosításban láthatja az adóbevallásában keletkezett hibákat. A csoportokat kinyitva megjelennek a hibaüzenetek, melyek minden esetben tartalmazzák a szöveges kifejtést, a súlyos és normál hiba esetén egy  gombot, figyelmeztetés esetén egy  gombot. A gombok a megfelelő mezőcsoporton belüli hibás mezőre navigálnak, és a hibapanel átváltják a HIBÁNKÉNTI NÉZET-be.

 

Ellenőrzés - hibák megjelenítése összes hiba nézetben

Hibánkénti nézet

Ebben a felhasználó egyszerre csak egy hibaüzenetet lát és a hibaüzenet panel jobb oldalán elhelyezett nyilak segítségével navigálhat az üzenetek között. Hibaüzenetek minden esetben tartalmazzák a szöveges kifejtést és a hiba súlyosságát. A hibaüzenetek alatt a hibát tartalmazó mezőcsoport kinyílik és a hibát tartalmazó mező megjelölésre kerül.

 

Ellenőrzés - hibák megjelenítése egyszerű nézetben

4.6.   Súgó

 

Ahol elérhető a mezőhöz tartozó súgó szolgáltatás, ott a  gomb segítségével megjeleníthető.

 

Súgó megjelenítése

4.7.    Keresés a saját bevallásban

 

A jobb oldali menü első elemeként megjelenő nagyító  ikon, amely közelítésre kinyílik , és gépelési lehetőséget biztosít.

Keresés a saját bevallásban

Találtat esetén lehetőség van a navigáló nyilak segítségével ugrálni a találatok között, valamint jelzi azt a nagyító ikon alatt aktuális/összes formátumban találatok számát. Ha a nagyító ikon alatt  jelenik meg, akkor nincs találat. Az oldalon kékkel emeli ki az aktuális találatot, sárgával a többit.

 

 

Keresés a saját bevallásban – találatok

4.8.   Előző mező

 

A mezők kitöltési sorrendje kerül megjegyzésre. Ezzel a funkcióval az előző kitöltött mezőre lehet visszaugrani.

 

Előző mező

4.9.   Dokumentumkezelő menü

 

Ha az egeret a képernyő jobb oldalán található ikonokra húzza a felhasználó, akkor beúszik a dokumentumkezelő menü, melyből elérhető az ellenőrzés, a nyomtatás, teljes nézet, a tervezet alapját képező adatforrások, az adatbetöltés, adatkimentést végző funkciók valamint az egyes nézetek közötti váltás funkciója.

 

                       Dokumentum kezelő menü

Ellenőrzés 

Az éppen aktuálisan szerkesztett bevallásra egy teljes ellenőrzést futtat a rendszer, és az esetlegesen felmerülő hibákat az ellenőrzési hiba panelen megjeleníti.

Nyomtatás

A nyomtatás funkció az aktuális webes űrlapból egy kivonatalt nyomtatási képet generál és a böngésző letöltőjét használva letöltődik az állomány. A bevallás esetén kivonatoltan készül el a pdf állomány, a nyilatkozat esetén nyomtatványképesen. Ez a pdf állomány kinyomtatható, és beküldhető az NAV részére.

Teljes nézet

A Teljes nézet funkcióra kattintva megjelenik a bevallás kivonatolt nyomtatási képe.

Bevallási űrlap kivonatolt képe

 

A felületen a  gomb megnyomásával pdf állomány kérhető, visszatérés a tervezeti nézet vagy a bevallás megtekintő felületre a  gomb segítségével lehetséges.

Nyilatkozat esetén ilyen funkció nincs a felületen.

Adatforrások

Az Adatforrások funkcióra kattintva megjelenik a tervezetben kiközölt munkáltatói adatok kivonatolt nyomtatási képe.

A felületen a  gomb megnyomásával pdf állomány kérhető, visszatérés a tervezeti nézet vagy a bevallás megtekintő felületre a  gomb segítségével lehetséges.

Nyilatkozat esetén ilyen funkció nincs a felületen.

Adatbetöltés

A felhasználónak lehetősége van az adóbevallását XML formátumból betölteni.

Nyilatkozat esetén ilyen funkció nincs a felületen.

Adatkimentés

A felhasználónak lehetősége van az adóbevallásait XML formátumban kimenteni.

Nyilatkozat esetén ilyen funkció nincs a felületen.

Nézetek közötti váltás (normál/kompakt)

A beviteli nézet választásához a jobb oldali menüpontok közül a nézetváltó gombot lehet használni. Az ikonon az aktív (világoskék) beviteli nézet látható, míg a szövegben megjelenő felirat arról tájékoztat, hogy milyen nézetre lehet váltani.

 - ikon azt mutatja, hogy kompakt (könyvelői) nézetben vagyunk, és a felirat szerint normál nézetre válthatunk.

Váltás normál nézetre

 

 - ikon azt mutatja, hogy normál nézetben vagyunk, és a felirat szerint kompakt nézetre válthatunk.

Váltás kompakt nézetre

 

4.10.                   Kitöltési segédlet

 

Ha az egeret a képernyő jobb oldalán található ikonokra húzza a felhasználó, akkor beúszik a kitöltési segédlet menü, melyből elérhetőek a kalkulátorok, információs füzetek, segítő tippek valamint a kitöltési útmutató.

 

Kitöltési segédlet menücsoport

 

Kalkulátorok

 A funkcióval a NAV honlapján elérhető kalkulátorok választhatók ki. A választott kalkulátor weblapja egy új böngésző ablakba töltődik be.

Kalkulátorok

 

Információs füzetek

A funkció indításával egy új böngésző ablakba töltődik be a NAV honlapjára kipublikált információs füzetek linkje.

Információs füzetek

Segítő tippek

A funkcióval egy rövid bemutató indítható a kitöltéshez szükséges legfontosabb eszközökről.

Segítő tippek

 

Kitöltési útmutató

A funkció indításával egy új böngésző ablakba töltődik be a kitöltési útmutató.

Kitöltési útmutató

 

4.11.                   Visszatérés a profil oldalra

 

A kitöltő jobb felső sarkában található a Kilépés funkció.

Kijelentkezés